kLOOPska scena Sloboda – rezime

Zašto “kLOOPska scena Sloboda” ?

Već godinama se Varaždinom provlači jedna priča. Kako varaždinski alternativni i oni manje alternativni bendovi nemaju gdje svirati, kako Varaždinci nemaju gdje čuti svoje domaće izvođače, kako scena ne postoji. Ili pak scena i postoji, ali je doslovno na aparatima. Naravno da su neke teze postale klišeji, naravno da volimo malo stvari i napuhati, ali gdje ima dima, ima i vatre. Činjenica je, da grad od gotovo pedeset tisuća stanovnika, ima premalo mjesta gdje se svira, a da to nisu nužno svadbe. Od tih teza je zapravo sve i krenulo. Krenula je “kLOOPska scena Sloboda”.

Stvorila se ideja, da odlučimo riskirati i napraviti naizgled gotovo nemoguć pothvat. Okupiti što više varaždinskih bendova na jedno mjesto, napraviti nešto što se već dugo desilo nije, te testirati koliko teze s početka ovog teksta imaju temelja.

Zašto baš Sloboda?

Obzirom da je caffe bar “Sloboda” već od prije dom mnogim glazbenicima, te da se već etablirao kao svojevrsni klub, to je bio i logičan izbor. No, puno je pomoglo što Karlo (vlasnik lokala op.a.) kuži stvari, te mu se od prve ideja činila zanimljivom i izazovnom. Dalje je bilo lako – kLOOPska scena Sloboda smjestila se u svoje prirodno stanište. Na brzinu smo na papiru iscrtali okosnicu scene, a nakon toga su se bendovi samo pridruživali.

Tko je sudjelovao?

Uspjeli smo zapravo i više nego što smo očekivali. Nastupilo je ukupno 14 varaždinskih bendova, i to od najstarijih Starih Vukova, pa do najmlađih Foreign Sky, pa zatim Elusive Mind, The Yangsters, jamIT, Sten Mol, Krah 1573, Valentino acoustic, Crna Kronika, Neno Resnik band, Jazztet, The Fakin’ Lajsne, Danchi & Rikverc bend i Pusti Care. Po mnogima, ovo je najveće okupljanje varaždinskih bendova ikad, na jednom mjestu, u nizu od deset dana. Naravno da nije to sve što varaždinska scena trenutno nudi, ali upravo zbog toga ovo i nije zadnji koncertni serijal kojeg će realizirati LOOP Glazbena agencija.

Što je postigla “kLOOPska scena Sloboda?

Kroz pozornicu “kLOOPska scena Sloboda”, uzastopno tijekom deset dana, prošlo je ukupno četrnaest bendova. Kad tome dodamo nekoliko spontanih jam sessiona, koji su bili gotovo nakon svakog koncerta, ovo je velika stvar. Velika posjećenost, te činjenica da je “Sloboda” bila puna i u nedjelju u ponoć, i u ponedjeljak, srijedu… pokazatelj su da ima i onih koji žele i slušati ovu vrstu glazbe. Dakle, već smo zadovoljili dvije kategorije – izvođače i publiku 🙂

LOOP Glazbena agencija osigurala je kompletno ozvučenje, rasvjetu, ton majstora, kompletan backline i scensku opremu za sve koncerte. Svi su izvođači dobili izvrsne uvjete, ali bitno je da su i svi imali iste uvjete. I oni najmlađi su imali potpuno istu produkciju, kao i oni koji su već etablirani (neke su već i živuće legende).

Posebno se moramo zahvaliti medijima, koji su redom skužili da “kLOOPska scena Sloboda” stvara priču koja je zanimljiva, u današnje vrijeme i pomalo neuobičajena. Vrlo je brzo gradom pukla vijest, da se tamo negdje, na “Slobodi” rađa jedan zanimljiv projekt, mini festival, kako ga god nazvali.

Zaključak

Sve teze s početka teze, zapravo su se pokazale vrlo točne. Varaždin kao grad treba alternativnu scenu, Varaždin kao grad treba mjesto gdje mogu nastupati bendovi i glazbenici, Varaždin kao grad treba urbani klub. S druge strane, Varaždinci zaista vole i podržavaju svoje domaće glazbene snage. Tome u prilog ide velika posjećenost “kLOOPske scene Sloboda” i ne samo vikendom, nego i radnim danima. I unatoč tome da smo napravili gotovo nemogući miks, gdje je bilo i jazza, funka, punka, rocka, trasha, metala…

Ova je priča bazirana na entuzijazmu grupice ljudi. Pokazali smo da nije sve tako sivo i da se može, kad se i male ruke slože. Da bi smo mogli sagraditi pravu, urbanu scenu, trebamo i Vas. I glazbenike, i publiku, pa čak i Vas koji samo jambrate da nigdje ničeg nema.

Ima. Biti će.

Hvala svima koji ste nam pomogli da pokrenemo kotač. Ljubi Vas LOOP Glazbena agencija i caffe bar “Sloboda”.

 

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.